Zo verkoop jij jezelf op een krachtige manier

Zo verkoop jij jezelf op een krachtige manier

Je hebt ziel en zaligheid in je cv gestopt. De lay-out is helemaal in orde en alle spelfouten en typo’s zijn eruit. Vergroot je kansen om uitgenodigd te worden voor een kennismaking met een sterk personal statement!

Verkoop jezelf | Hays-response.nl

Een personal statement is jouw eigen sales of elevator pitch. Het is het eerste wat een recruiter op het cv zal lezen. 

Een belangrijk onderdeel dus, want wanneer dit niet interessant genoeg is zal een recruiter minder snel geneigd zijn om jouw cv verder te bekijken. We leggen je in dit artikel uit hoe je een sterk personal statement schrijft.

Jouw personal statement 

Een personal statement is de uitgelezen kans om te laten zien waarom jij kiest voor een bepaalde functie en waarom jij denkt dat je bij deze functie past. 

Een sterke elevator pitch kan je opdelen in drie delen: introductie, jouw competenties en resultaten en ten slotte jouw ambities. We lichten hieronder elk deel toe.

1. Introductie

Het eerste wat een recruiter graag wilt opmaken uit het statement is wie je bent en hoeveel ervaring je hebt. Schrijf een heldere en sterke opening door vage informatie en clichés te vermijden. 

2. Competenties en resultaten

Bekijk goed welke competenties relevant zijn voor de functie. Omschrijf vervolgens jouw belangrijkste competenties die jou onderscheiden van andere kandidaten én die bij de vacature aansluiten. 

3. Ambitie

Wat wil je graag bereiken met een volgende stap in je carrière? Laat de recruiter zien hoe jij denkt dat jouw ambities bij de functie passen en toon daarmee gedrevenheid. 

Extra tips voor je personal statement

Gebruik actieve woorden

Omschrijf je competenties met actieve woorden. Ben je creatief? Denk dan aan woorden als geïnitieerd of gepionierd. Omschrijf leiderschap kwaliteiten met werkwoorden als ‘coördineren’, ‘managen’ of ‘organiseren’. 

Zorg voor consistentie in schrijfstijl

Het persoonlijk statement kan je zowel in derde als eerste persoon schrijven. Welke schrijfstijl je ook kiest, zorg dat je deze gebruikt in het hele statement.

Beperk je personal statement tot 150-200 woorden

Houd vast aan de drie onderdelen zoals bovenstaand genoemd, en je zal merken dat het nu een stuk eenvoudiger wordt om een personal statement te schrijven. Wanneer je meer dan 200 woorden nodig hebt, bekijk de tekst dan nog even kritisch: is alle informatie terug te leiden naar jouw werkervaring én is deze relevant voor de functie waar je op solliciteert? 

Tot slot

Onderschat de kracht van een krachtig personal statement niet, maar grijp deze kans aan om jezelf als potentiële kandidaat te verkopen. Trek de aandacht van een recruiter vanaf het begin en vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.