Bijbaan naast studie

5 voordelen van een carrièregerichte bijbaan tijdens je studie

Een bijbaan, in welke vorm dan ook, is natuurlijk altijd handig. Niet alleen is het financieel aantrekkelijk om naast je studie een bijbaan te hebben, maar je doet waarschijnlijk ook nog nieuwe sociale contacten op en breidt je netwerk uit. Maar het is nog aantrekkelijker om een bijbaan naast je studie te hebben die aansluit op wat je in de toekomst zou willen doen.

Bijbaan | Hays-response.nl

Wij geven je 5 voordelen van een relevante bijbaan tijdens je studie.

1. Ervaring

Binnen Hays weten we als geen ander hoe belangrijk relevante ervaring op het cv kan zijn. Potentiële werkgevers nemen liever iemand aan die zich al een tijdje in het werkveld bevindt, dan iemand die alleen ‘een papiertje’ heeft. Je ervaring voegt niet alleen waarde toe aan je cv, maar ook tijdens het sollicitatiegesprek kun je over meer praten dan alleen de theorie waarop je bent afgestudeerd. Je kunt aangeven wat je tot nu toe al hebt geleerd van het werkveld en wat dat heeft opgeleverd.
Daarnaast leert deze ervaring jou welke onderdelen van het werkveld jou wel en niet aanstaan. Je ontwikkelt jezelf op persoonlijk vlak en kan hierdoor beter voor jezelf afwegen waarin jij jezelf zou willen specialiseren of ontwikkelen.

2. Doorstroommogelijkheden

Wanneer je al een tijdje werkzaam bent in een bedrijf dat aansluit bij jouw studie, kan dat een mooie mogelijkheid zijn om door te stromen. Je vergroot je kansen op een baan, direct na je studie, door op tijd aan te geven dat je de ambitie hebt om jezelf te ontwikkelen binnen het bedrijf. Wees niet bang om dit aan te geven, het getuigt alleen maar van durf en ambitie. Een relevante bijbaan tijdens je studie zorgt dus voor meer doorstroommogelijkheden, bij je huidige werkgever of bij bedrijven waarmee je te maken krijgt tijdens je werk.

3. Sociale vaardigheden

Doordat je al hebt gewerkt in het werkveld waar je later ook terecht wilt komen, heb je geleerd van en over de cultuur van deze sector. Doordat je weet hoe je met mensen in het vak om moet gaan, kun je jezelf sneller en beter duidelijk neerzetten tijdens je eerste ‘echte’ baan. Ook tijdens het sollicitatiegesprek kun je hier voordeel uit halen doordat je kunt laten zien hoe je met mensen in het werkveld hebt samengewerkt.

4. Netwerk

Door een bijbaan te hebben in de sector waarin je later ook terecht wilt komen, zorg je ervoor dat je netwerk groter wordt. Zorg er hierbij ook voor dat je de contacten uitnodigt op LinkedIn, zodat je deze niet uit het oog verliest. Wees je er daarnaast ook van bewust dat jouw LinkedIn profiel direct zo goed mogelijk ingericht moet worden. In dit artikel vind je daarvoor een stappenplan.

5. Theorie in de praktijk

Uiteraard verdient jouw studie in deze periode de focus, maar het is goed om te beseffen dat je de theorie die je tijdens de studie leert, direct kan toepassen in een bijbaan die past bij jouw expertise. Ervaringsdeskundigen geven aan dat ook toekomstige theorie vaak sneller opgenomen wordt omdat onderdelen daarvan al tijdens je bijbaan aan bod zijn gekomen. Het mes snijdt dus aan twee kanten!

Tot slot…

Niet alleen relevante bijbanen kunnen veel waarde voor jouw carrière hebben, maar ook stages tijdens je studie zijn zeer belangrijk. Lees hier hoe je het meeste uit jouw stageperiode kunt halen.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.