Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is het moment om jezelf te bewijzen. Laat zien dat je de geschikte persoon voor de functie bent. Het sollicitatiegesprek voorbereiden is daarom verstandig. Onderstaande tips zullen je hierbij helpen.

sollicitatiegesprek voorbereiden | Hays-response.nl

Hoe goed je ook past in de aangeboden functie, je persoonlijkheid en de voorstelling van jezelf zijn eveneens bepalend voor het beeld dat de toekomstige werkgever van je krijgt. Bepaalde vaardigheden kan je ontwikkelen waardoor je met vertrouwen aan het gesprek begint.

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Praktische informatie

Weet met wie je het sollicitatiegesprek zult hebben, waar het plaatsvindt en hoe je er komt. Neem altijd de contactgegevens, een reserve-cv, pen en papier mee zodat je aantekeningen kunt maken.

Informatie over de werkgever

Zoek op voorhand voldoende informatie over het bedrijf op, zodat de toekomstige werkgever onder de indruk kan zijn van je research. Bezoek ook de websites van concurrenten en lees vakbladen om op de hoogte te zijn van de meeste recente ontwikkelingen binnen de industrie.

Hoe ga je gekleed?

Draag nette, maar comfortabele kleding. Indien de functie dit vereist draag dan als man een pak. 

Lees nogmaals de functiebeschrijving door

Leg het verband met je cv en de functiebeschrijving, zodat je kunt aantonen dat ja aan alle vereisten voldoet.

Geef een goede eerste indruk

Wees je ervan bewust dat je toekomstige werkgever zich al een beeld van je begint te vormen zodra je het gebouw betreedt. Iedereen, van receptionist tot directeur, kan direct of indirect beïnvloeden welke kandidaten gekozen worden of zelfs wie de job krijgt.

In de ruimte van het sollicitatiegesprek kan blijken dat het gesprek door meerdere personen afgenomen zal worden. Onthoudt hun namen zodat je ze tijdens het gesprek kunt aanspreken.

Zorg dat je goed geconcentreerd op het gesprek blijft en laat je niet afleiden door externe factoren zoals bijvoorbeeld een stoel die wankel is, of de zon die in je ogen schijnt. Je kunt dit beter aangeven voordat je begint met het gesprek.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Ontspan jezelf en zie de mensen tegenover je als gelijken. Luister rustig naar de vragen van de ander. Probeer niet té zenuwachtig te worden waardoor je vergeet te luisteren. Voor je antwoord geeft op een moeilijke vraag kun je gerust even nadenken over je antwoord en hoe je dat wilt formuleren. Zo zal je tijdens het praten vanzelf meer vertrouwen uitstralen. 

Praat rustig en ontspannen. Lichaamstaal verraadt of we ons gemakkelijk voelen bij een gespreksonderwerp: ben enthousiast over wat je vertelt, glimlach, ondersteun eventueel je woorden met handgebaren (overdrijf hier echter niet mee) en kijk je gesprekspartner(s) aan.

Als je iets gezegd hebt dat je wilt aanpassen, corrigeer dat gewoon door je zin opnieuw te formuleren zoals je het oorspronkelijk bedoelde. Aarzel niet, want dit kan je enige kans zijn om alsnog je visie duidelijk te maken.

Ga feitelijk en eerlijk om met je sterktes en zwaktes, zo bewijs je dat je je zwaktes kent en hier aan kan werken.

Goede vragen om te stellen

Dit is een kans om je enthousiasme en belangstelling te tonen. Het is uitermate belangrijk dat je op voorhand al enkele vragen voorbereid hebt.  Welke sollicitatievragen kan je zoal stellen tijdens een gesprek?

  • Hoe zijn de andere medewerkers van de afdeling?
  • Op welke manier houdt hun functie verband met de mijne?
  • Welke trainingen of introducties zijn gepland?
  • Wat worden mijn hoofdverantwoordelijkheden?
  • Welk soort eenmalige projecten kunnen er bijkomen?
  • Welk contact zal ik hebben met de andere afdelingen van het bedrijf, of met de klanten en leveranciers?
  • In welke mate is het mogelijk om er nog andere taken bij te nemen of betrokken te worden bij andere aspecten van het bedrijf?
  • Bestaan er plannen voor een uitbreiding? Welke invloed zal dit hebben op mijn functie?
  • Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien binnen het bedrijf?

Afronding

Mogelijk krijg je uitleg over het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Indien niet, vraag er dan zelf naar. Probeer ook te weten te komen wanneer je nieuws mag verwachten bijvoorbeeld over een eventuele tweede sollicitatiegesprek, maar forceer niets. Zorg ervoor dat de juiste mensen weten hoe ze je kunnen bereiken. 

Bedank je gesprekspartner(s) tot slot voor zijn of haar tijd en geef hem/haar een hand. Denk eraan gedag te zeggen tegen iedereen waarmee je gesproken hebt, vergeet ook de receptionist niet te bedanken bij het naar buiten gaan, vooral als je even hebt moeten wachten en toen goed opgevangen bent.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.