Een sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven: hoe pak je dat het beste aan? De sollicitatiebrief is namelijk de introductie voor jou en je cv. Onze experts geven je enkele tips om je op weg te helpen waardoor je een sollicitatiebrief schrijft die jouw kans op een sollicitatiegesprek vergroot. Je kan ook gratis een voorbeeldbrief downloaden.

Tip 1: Schrijf voor elke vacature een aparte sollicitatiebrief

Moet je voor meerdere vacatures een sollicitatiebrief schrijven? Zorg dat je de inhoud afstemt op het functieprofiel. Het zal meer tijd en energie kosten, maar een goed afgestemde brief laat zien dat je heb nagedacht over de functie en de organisatie. Hierdoor zal je dan ook eerder opvallen bij degene die de brief onder ogen krijgt. 

Tip 2: Schrijf je brief in vier paragrafen

Een sollicitatiebrief is idealiter in vier paragrafen te verdelen:

Eerste paragraaf

Hierin vertel je waarom je schrijft. Mocht je de naam weten van de persoon die de brieven leest, gebruik deze dan in de aanhef voor een persoonlijk tintje. Zorg voor een begin dat de lezer dwingt om verder te lezen. Als je antwoordt op een advertentie, schrijf dan waar en wanneer je deze las en vermeld het referentienummer.

Tweede paragraaf

In de tweede paragraaf leg je kort uit dat je huidige/meest recente baan is. Communiceer eigenschappen, kwaliteiten en ervaringen die nuttig zijn voor de vacature waarop je solliciteert. Alle extra informatie vermeld je in je cv.

Derde paragraaf

In deze paragraaf vertel je waarom jij dé passende persoon bent voor deze baan, maar overdrijf niet. Het is ook mogelijk om in deze paragraaf je kennis over de organisatie te laten blijken, dus zoek naar informatie.

Vierde paragraaf

Vertel in deze laatste paragraaf dat je de lezer graag wilt ontmoeten voor een interview en dat je op hun antwoord wacht of dat je hen binnen enkele dagen zal bellen. Toon initiatief, maar probeer tegelijkertijd niet te opdringerig over te komen.

Tip 3: Do's & Dont's bij een sollicitatiebrief

Personaliseer de brief

Richt de sollicitatiebrief aan een contactpersoon en vermijd het gebruik van algemene openingen als "de heer", "mevrouw", of "L.S.". Vergeet in de brief ook je eigen contactgegevens niet te vermelden: je adres, telefoonnummer en e-mailadres. Personaliseer je brief voor elke vacature waarop je solliciteert. Toon dat je echt geïnteresseerd bent en de moeite hebt genomen om deze brief op te stellen. Het is trouwens aan te raden om bepaalde eigenschappen of vaardigheden uit de advertentie te vermelden die op jou van toepassing zijn.

Maximaal één A4

Houdt je brief kort en bondig, beperk de tekst tot één A4. Bedenk dat naast je sollicitatiebrief ook je cv meegestuurd wordt, dus alle informatie die in je cv staat hoeft niet in de brief vermeld te worden.

Belangrijke punten om in gedachten te houden

Vermeld geen negatieve informatie zoals persoonlijke conflicten met vorige werkgevers, details van rechtszaken of negatief commentaar op je huidige werkgever. Gebruik ook geen lange zinnen of moeilijke woorden om indruk te maken. Laat je brief dus niet door iemand anders schrijven. Laat je brief wel door iemand anders checken op eventuele spellings- en grammaticafouten. Bedenk ten slotte goed dat wanneer je beweringen over jezelf schrijft, je ook voorbereid moet zijn om deze uit te kunnen leggen bij een sollicitatiegesprek.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.