Lastige vragen sollicitatiegesprek

Lastige vragen sollicitatiegesprek, en vragen die niet gesteld mogen worden

Je zit middenin je sollicitatiegesprek en het gaat op rolletjes. Dan krijg je een vraag als ‘Bent u getrouwd?’ of ‘Heeft u een kinderwens?' Wat antwoord je dan? En mag een interviewer deze vragen wel stellen?

Lastige vragen sollicitatiegesprek - Hays.nl

Het lijkt een eenvoudige vraag, onschuldig en meestal ook in alle onschuld gesteld. Misschien probeert de interviewer wel gewoon vriendelijk te zijn?

Maar dergelijke vragen hebben niets te maken met je kwaliteiten of geschiktheid voor de baan en kunnen zelfs onwettig zijn. Daarom helpen we je met een aantal tips en antwoorden die je in dergelijke situaties goed kunt gebruiken.

Lastige of onwettige vragen

Er is een verschil tussen lastige of moeilijke vragen en vragen die bij de wet niet mogen worden gesteld om een kandidaat te beoordelen. 

Iedereen krijgt wel eens een vraag tijdens een sollicitatiegesprek, die gevoelig ligt en die je wellicht niet zo graag deelt met je (potentiële) werkgever of manager.

Denk maar eens aan ‘Hoe zouden je vijanden jou omschrijven?’ of ‘Vertel eens over een project waarin je faalde en hoe je dat verder hebt aangepakt.’.

Hoe vervelend zulke vragen ook zijn, ze gaan over je functioneren en mogen daarom gesteld worden.

ONWETTIGE VRAGEN GAAN OVER GESLACHT, RAS, NATIONALITEIT, GODSDIENST, BURGERLIJKE STAAT OF HANDICAP

Onwettige vragen mogen bij wet niet aan je gesteld worden, omdat ze discrimineren. De Wet Gelijke Behandeling verbiedt elke vorm van discriminatie door werkgevers op basis van geslacht, ras, nationaliteit, godsdienst, burgerlijke staat of handicap. Niet alleen is het onwettig om te vragen naar je kinderwens of trouwplannen, maar ook naar je gezondheid of het land van herkomst van je ouders.

Onwettige vragen tijdens een sollicitatiegesprek

De interviewer mag geen onwettige vragen stellen, maar hoe ga je om met een situatie waarin dat toch (per ongeluk) gebeurt? Het is je goed recht om te zwijgen, maar je wordt wel geacht een reactie te geven. Afhankelijk van het bedrijf en natuurlijk je eigen wensen kun je op de volgende manieren reageren.

Beleefd afwijzen

De lijn tussen conversatie en vragen is dun. Een interviewer hoeft niet altijd direct door te hebben dat de vraag onwettig is. Wijs de vraag beleefd af, je mag er gerust vriendelijk op wijzen dat die vraag niet mag. Een voorbeeld: “Deze vraag lijkt me niet relevant voor mijn sollicitatie en ik ga hier liever niet op in.”

JE HEBT HET RECHT OM TE ZWIJGEN BIJ EEN ONWETTIGE VRAAG, MAAR EEN GEPASTE REACTIE KAN OOK

Met humor

De bal terugkaatsen met een vleugje humor kan goed werken, als de interviewer hiervoor openstaat. Overweeg dan ook zorgvuldig of dit past binnen jouw gesprek.

Een wedervraag

Met een wedervraag geef je de interviewer de kans om zichzelf te verduidelijken en terug te keren naar de kern van het gesprek, namelijk jouw sollicitatie. Een voorbeeld: “Het spijt me, dit verbaast me. Ik begrijp niet wat deze vraag met mijn carrièreplannen te maken heeft?” 

Het gesprek voortzetten na een onwettige vraag

Hoewel onwettige vragen vaak voortkomen uit een oprechte interesse, moet je op je hoede blijven voor andere drijfveren. Stel je tactvol op, zodat je de controle over het gesprek houdt. Antwoord bondig en ga door naar het volgende onderwerp. Natuurlijk kan de volgende vraag ook van jouw kant komen.

GEEF EEN BONDIGE REACTIE EN GA DOOR NAAR DE VOLGENDE VRAAG

Maak je eigen overweging

Hoewel het gerechtvaardigd is om een antwoord op een onwettige vraag te weigeren, kan dat betekenen dat je de baan niet aangeboden krijgt. 

Stel jezelf daarom de vraag of je wilt werken in een omgeving die dergelijke zaken laat meetellen in hun organisatie en cultuur. Weet je dat nog niet direct, geeft het bedrijf dan het voordeel van de twijfel tijdens het gesprek en beslis later.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.

block carriere advies alle onderwerpen response