Hoe blijf je gemotiveerd solliciteren?

Hoe blijf je gemotiveerd solliciteren?

Niets gaat boven dat gevoel dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging, een volgende stap in je carrière. Je kijkt uit naar de toekomst en bent gemotiveerder dan ooit om potentiële werkgevers te ontmoeten. Wanneer de zoektocht naar een baan echter langer duurt dan verwacht, kunnen deze optimistische gevoelens als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Gemotiveerd blijven | Hays-response.nl

Deze 6 tips helpen je om gemotiveerd te blijven solliciteren!

1. Herinner jezelf aan waarom je een nieuwe baan wilt

Wat is je motivatie om op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Na een aantal weken zoeken zonder resultaat, kan het doel voor ogen vervagen. Ben je op zoek naar uitdaging in je werk? Flexibelere werkuren of doorgroeimogelijkheden?

2. Ga constructief om met afwijzingen

Weinig mensen zullen op de tafel dansen bij een afwijzing. Neem een afwijzing niet persoonlijk op en neem de inzichten die je opdoet mee naar een volgende sollicitatie.
 

"SUCCES CONSISTS OF GOING FROM FAILURE TO FAILURE WITHOUT LOSS OF ENTHUSIASM" - Winston Churchill


Ook kunnen in de situatie rondom de afwijzing verschillende factoren een rol spelen. Denk aan timing of budget: kwesties waar je als kandidaat geen controle over hebt. Wat de redenen voor afwijzing ook zijn, herpak jezelf.

3. Neem even een pauze in de zoektocht naar een nieuwe baan

Urenlang vacatures doorspitten en het internet afstruinen naar vacatures: solliciteren neemt veel tijd in beslag en kan op den duur aanvoelen als een baan op zichzelf.

Las een pauze in van een week en verleg de focus even op andere dingen. Of neem de tijd om een competentie op je cv te verbeteren.

Na deze week pak je de zoektocht weer met frisse energie en motivatie op.

4. Haal steun uit je omgeving

Praten met je omgeving over je zoektocht naar een nieuwe baan helpt je om situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Wellicht ging dat sollicitatiegesprek niet zoals je had gehoopt en kan die ene persoon uit je omgeving jou helpen om een volgend gesprek nog beter in te gaan.

5. Laat je inspireren

Iedereen kan zo nu en dan een gezonde dosis inspiratie gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld eens een TED Talk en laat je inspireren over uiteenlopende onderwerpen.

6. Wees niet te streng voor jezelf

Kijk terug op wat je hebt bereikt en herinner jezelf welke competenties je gaandeweg onder de knie hebt gekregen en de kennis die je hebt vergaard.

Dit helpt je om positief te blijven en je te realiseren welke waarde jij een bedrijf kunt brengen. Nu alleen nog de juiste vinden!

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.