Afgestudeerd?

Hoe afgestudeerden hun kans op een baan kunnen versterken

Afstuderen brengt een gevoel van euforie en verwachting, en terecht. Het gevoel van voldoening door het behalen van je diploma mag niet worden onderschat. Je hebt hard gewerkt om dit punt te bereiken en daar kun je trots op zijn wanneer je je voorbereidt om de arbeidsmarkt te betreden en naar een baan gaat zoeken. Wij geven je tips om je kans op een baan te vergroten.

AFgestudeerd - baankans | Hays-response.nl

De zoektocht naar een baan kan een verontrustende tijd zijn; vragen die tot voor kort immaterieel leken, moeten nu worden beantwoord:

  • Voor welke baan moet je gaan?
  • Moet je op elke baan solliciteren?
  • Moet je vervolgen met een leercontract / stage of direct een full-time baan?
  • Moet je de eerste baan die je wordt aangeboden accepteren?
  • Moet je verhuizen om je kansen op werk veilig te stellen?

 Er zijn een aantal stappen die je -zelfs nog voor je laatste examens- kunt nemen en je helpen om jouw onzekerheid te beperken en je kansen op succes vergroten.

Voordat je afstudeert

“Jouw eindcijfer vertelt slechts een deel van het verhaal"
 Terwijl je op de universiteit of hbo zit zijn er een aantal activiteiten waaraan je kunt deelnemen om je kansen op toekomstig werk te verbeteren. Sterker nog, als het gaat om de interview fase van je banenjacht, vertelt je eindcijfer slechts een deel van het verhaal.

Jouw deelname aan het sloeproeiteam maakt je nog niet geschikt voor een carrière binnen de software ontwikkeling; maar het zou je wel kunnen uitrusten met een aantal noodzakelijke soft skills om je te helpen slagen in het wervingsproces. Andere activiteiten, zoals het schrijven voor je universiteitskrant, als lid van het debat-team en andere dergelijke verenigingen kunnen zeker toekomstige kansen op succes verbeteren, zo lang ze betrekking hebben op de branche waarin je geïnteresseerd bent.

Idealiter wil je ervaring in het beroep dat je van plan bent te gaan krijgen. Als er geen verenigingen of buitenschoolse activiteiten zijn om jezelf in jouw vakgebied te ontwikkelen, vraag jezelf dan af of je iemand kent die werkt in een rol die betrekking heeft op jouw opleiding en die van nut kan zijn. Zo ja, ben dan niet verlegen om hen te vragen of je werkervaring kunt opdoen - bijna alle middelgrote tot grote organisaties hebben een werkervaringsprogramma.

In plaats van te ontspannen in je vakantieperiodes en te wachten totdat de colleges weer beginnen, duik in de zakelijke wereld en vind een stage of werkervaring die je kan helpen jouw carrière te ontwikkelen. De ideale, 'twee vliegen in één klap' situatie is om een stage te vinden die zowel op het gebied is waarin je wilt werken en in een situatie of locatie buiten je comfort zone. Op deze manier kun je zowel harde, praktische kennis opdoen (door te werken in die industrie) en tal van soft skills verkrijgen (door onbekend terrein te ontdekken).

Praktische werkervaring opgedaan in het buitenland is altijd een groot pluspunt voor werkgevers. Werkgevers waarderen ook 'levenservaring', dus reizen hoef je zeker niet te schrappen van de lijst, maar probeer het zinvol en relevant te maken voor jouw carrière-ambities.

Na het afstuderen

“Nu is de perfecte tijd om jouw LinkedIn profiel te lanceren"
 Of je nu direct bij afsturen post-graduate kwalificaties moet nastreven of niet, hangt af van jouw persoonlijke situatie en de branche waarin je wilt doorbreken. Sommige industrieën waarderen of eisen dat veel meer dan anderen. Als het je helpt het beroep van jouw keuze te krijgen en het is nodig voor die baan dan ja, zeker doen. Maar het kan misschien niet praktisch voor je zijn, financieel of anderszins. Ga hiervoor op zoek naar loopbaanadvies op maat; jouw universiteit of hogeschool heeft als het goed is een toegewijd carrièreteam voor je klaar staan om advies te geven.

Je cv moet een constant evoluerend project zijn, maar je moet het zeker wat extra aandacht geven nu je net bent afgestudeerd - dit is namelijk het moment waarop jouw activiteiten en resultaten vers in het geheugen liggen. Formuleer en bouw je cv met duidelijk omschreven prestaties en vaardigheden die betrekking hebben op het gekozen beroep.

Wij schreven eerder een zeer nuttige serie over het opstellen van cv's, het eerste gedeelte kun je hier lezen.

Nu is ook de perfecte tijd om jouw LinkedIn-profiel te starten, als je dat nog niet hebt gedaan. Velen beschouwen dit als het moment waarop je echt de werkende wereld gaat betreden. LinkedIn is heel anders dan andere sociale netwerken waaraan je misschien gewend bent, dus maak jezelf vertrouwd met de mogelijkheden door ook het artikel over LinkedIn profielen te lezen.

Interviewvaardigheden zijn ook van vitaal belang voor hen die onlangs een diploma hebben behaald. Het zijn vaardigheden die je met oefening gemakkelijk kunt verbeteren. Maak je geen zorgen dat gebrek aan zelfvertrouwen of  ervaring met spreken in het openbaar jouw interviewkansen in de weg zitten; vertrouwen is niet iets waarmee we wel of niet geboren zijn, het is een keuze die we op elk moment kunnen maken. Jouw kansen zullen ook worden geholpen door met een aantal vragen voor de interviewer op te komen dagen, deze vragen kunnen zijn:

  • Hoe ziet een typische dag eruit?
  • Hoe past het team in de algemene structuur van het bedrijf?
  • Wat betekent succes voor het team en de functie?

Pluk de dag

Het verlaten van de universiteit en je in de werkende wereld begeven is zonder twijfel een belangrijke overgang, en eentje die niet altijd even naadloos in elkaar overgaat. Geef jezelf de beste kans op werksucces door van tevoren te anticiperen op deze overgang - door toe te treden tot de relevante verenigingen en te beslissen over een ruwe carrièrerichting - en ook door direct bij afstuderen proactief te worden - door het verlengen van je opleiding, je cv voor te bereiden of jezelf maximaal vaardigheden bij te brengen.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.