Format cv

Format cv - optimaliseren voor algoritmes

Ontwikkelingen in digitale technologie, zoals algoritmen, hebben het werving- en selectieproces bij veel organisaties veranderd. Met dit cv format en onderstaande tips kan je jouw cv hierop aanpassen.
 

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Dan wil je dat jouw sollicitatiebrief en cv gezien worden door recruiters. De Wereld van Werk is continu in beweging wat betekent dat niet alleen de manier waarop we werken verandert, maar ook de manier waarop organisaties op zoek gaan naar talent.

Zorg ervoor dat je jouw cv daarop optimaliseert: met deze tips maak jij jouw cv algoritme proof.

Format cv - optimaliseren voor algoritmes, waarom zou ik?

Wat veel werkzoekenden wellicht niet weten, is dat vaak meer dan de helft van de sollicitaties op een functie wordt afgewezen nog voordat deze daadwerkelijk door een persoon is beoordeeld.

Hoe kan dat?

De grootste uitdaging voor organisaties is het verwerken van het grote aantal sollicitaties die zij op openstaande functies ontvangen.  Veel organisaties maken daarom gebruik van zogenaamde Applicant Tracking Systemen (ATS). Dit zijn systemen die ontwikkeld zijn voor grote organisaties om hun recruitmentproces te stroomlijnen.

Met een eerste screening van de cv’s wordt door ATS gekeken naar de minimale vaardigheden, de opleiding en ervaring van de kandidaat. Daarom is het belangrijk je cv te optimaliseren voor algoritmes.

Hoe optimaliseer je jouw cv zodat deze goed door de eerste screening heen komt?

Met een eerste screening van de cv’s wordt gekeken naar de minimale vaardigheden, de opleiding en ervaring van de kandidaat. Het is dus belangrijk om deze elementen op orde te hebben en duidelijk naar voren te laten komen. Hoe zorg je ervoor dat het systeem jouw cv op de juiste manier leest, en jij jouw kans op een uitnodiging vergroot?

Fomat cv tip 1: Doe grondig onderzoek naar zoekwoorden

Wat doe jij wanneer je op zoek bent naar iets? Googlen natuurlijk! Verplaats jezelf in de schoenen van een recruiter: welke ‘zoekwoorden’ zou jij gebruiken wanneer je op zoek bent naar een kandidaat voor deze openstaande vacature? 

 Wil jij bijvoorbeeld weten waar je de goede koffie kunt drinken in Amsterdam? Grote kans dat je Googlet naar ‘koffie Amsterdam’. De zoekopdracht ‘koffie Amsterdam’ is het zoekwoord in dit geval. In plaats van naar ‘koffie Amsterdam’ zou je ook via een zoekmachine kunnen zoeken naar ‘cappuccino Amsterdam’, of ‘koffie Amsterdam centrum’. Dit worden dan synoniemen genoemd van het desbetreffende zoekwoord.

Eigenlijk werkt dit exact hetzelfde met het kiezen van de juiste bewoording voor het cv. Neem meerdere functiebeschrijvingen voor soortgelijke rollen door en kijk goed naar alle verschillende functietitels die worden gebruikt. Functietitels zijn namelijk de belangrijkste zoekwoorden in jouw cv.

Maar ook de branche en programma’s waarmee gewerkt moet worden zijn van betekenis.  Zoek in verschillende branches, organisaties maar ook op vacaturewebsites. Op die manier creëer je voor jezelf een overzicht van de zoekwoorden die belangrijk zijn en die je in je cv moet opnemen. 
 Vergeet ook niet om synoniemen voor de functietitel, branche en programma’s toe te voegen.

Format cv tip 2: Gebruik herkenbare, duidelijke functietitels op je cv

Tegenwoordig zie je uiteenlopende en de meest creatieve omschrijvingen voor veelal dezelfde functie. Gebruik niet per se je huidige functietitel, maar gebruik een functietitel die bekend en gebruikelijk is binnen de branche waarin je werkzaam bent. Het helpt om jezelf af te vragen: Hoe zou jouw huidige functie heten wanneer je zou werken voor een andere organisatie? Probeer ook  synoniemen voor de functietitel te vermelden. 

Format cv tip 3: Maak resultaten en ervaring concreet

Laat de vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie duidelijk naar voren komen. Heb je bijvoorbeeld een team gemanaged? Was je verantwoordelijk voor P&L? Maak resultaten tastbaar, want een ATS zoekt vaak naar concrete vaardigheden.

Termen als ‘team player’, ‘innovatief’ of andere mooie begrippen kunnen jou als professional weliswaar goed omschrijven, maar geven weinig concrete informatie.

Probeer bij het kopje ‘werkervaring’ onder elke functie een selectie te maken van de top vijf werkzaamheden bij een specifieke functie. Omschrijf deze werkzaamheden in begrijpende taal, zodat het voor recruiters duidelijk is dat jij de omschreven werkzaamheden (in de vacature) hebt uitgevoerd. Probeer ook hier synomiemen voor belangrijke zoekwoorden toe te voegen.

Format cv tip 4: Neem een personal statement op

Trek vanaf het begin de aandacht van een recruiter, met een persoonlijke elevator pitch (personal statement). Omschrijf in 50 tot 150 woorden wie je bent, wat jou onderscheidt van anderen, waarom juist jij zo goed aansluit bij de vacature en wat je graag wilt bereiken met een volgende stap in je carrière. Hoe pas jij met jouw ambities bij de functie?

Gebruik actieve woorden en verwerk de belangrijkste zoekwoorden (functies, vaardigheden en systemen waarmee je werkt) ook in je personal statement. Grijp deze kans aan om jezelf als potentiele kandidaat te verkopen!

Format cv tip 5: Voor een PDF of Word document kiezen?

Wees er zeker van dat je jouw cv in het juiste format upload. Vragen ze je bij de sollicitatie om een PDF? Een Word bestand? Zorg dat je het juiste bestandtype gebruikt, anders loop je de kans dat jouw cv niet door het ATS gelezen kan worden, of überhaupt niet door het systeem komt. 

Maak je een PDF van je cv?
Let er dan op dat je er niet één afbeelding van maakt. Dat kunnen algoritmen namelijk niet lezen. De kans is groot dat je niet door de screening heen komt.


Het is niet aan te raden om visuals, grafieken etc te verwerken in je cv. Heb je toch visuele elementen in je cv verwerkt? Zorg dan dat deze goed leesbaar zijn. 

Ga voor een overzichtelijk, strakke en nette lay-out. Een creatieve, speciale lay-out ziet er weliswaar mooi uit, maar komt minder snel door een ATS systeem heen.

Plaats tot slot géén belangrijke informatie in de header of footer van je document. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Dan wil je natuurlijk dat je met jouw sollicitatiebrief en cv wordt gezien.

Wees er daarom zeker van dat je jouw cv optimaliseert met de tips in dit artikel. Neem de tijd, kies zorgvuldig de juiste zoekwoorden die je opneemt in je cv, maak je resultaten concreet en vergeet de praktische zaken niet. Kortom, maak je cv algoritme proof!

Download hier jouw format cv

  • Met het invullen van dit formulier geef je aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid welke uitlegt wat wij met jouw persoonsgegevens doen.

    Het document is een Word bestand. Om te downloaden dient je apparaat dit te ondersteunen, daarom sturen wij je ook een e-mail met de downloadmogelijkheid.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.