block carriere advies nieuwe baan

Eerste werkdag

Tips eerste werkdag
Do's & Don'ts

Nieuwe baan? Je eerste indruk op de werkvloer blijft absoluut hangen. Sterker nog, de eerste dagen of weken zetten de toon voor je verdere carrière bij je nieuwe werkgever. Hoe zorg je dan voor een goede eerste indruk? Met deze do’s en dont’s laat jij je beste professionele kant zien.

Eerste werkdag | Hays-response.nl

Als nieuwe aanwinst in het team moet je je inspannen om indruk te maken op je collega’s, die al een tijdje meedraaien. Het gaat er niet om dat je bij mensen in de gunst komt, maar dat je je enthousiasme, leergierigheid en interesse in de organisatie toont.

Vergissen is menselijk

Elk bedrijf en elke onderneming is weer anders, het kan even wennen zijn om de ongeschreven regels en gedragscode onder de knie te krijgen. Als nieuwe werknemer wil je natuurlijk niet de mist ingaan, zoals in deze anekdote van Rebecca Wright.

“Een pas afgestudeerde kwam bij ons werken op het moment dat we een reeks trein- en busstakingen tegemoet gingen. Op haar eerste dag deed ze niets anders dan klagen over slaapgebrek of taxi’s op stakingsdagen voor werknemers die binnen het bereik van de metro woonden. 

 Haar nieuwe collega’s waren duidelijk geïrriteerd toen ze vertelde over haar vrienden die met luxebussen naar het werk werden gebracht. Ze gaf de indruk dat ze meer was dan haar collega’s, vooral dan die zonder universitaire diploma’s.” 

Ze werd door haar baas met beide voeten op de grond gezet. “Het was eenvoudigweg naïef”, zegt Rebecca, “en ze bracht onnodig onrust in de groep. Ze was echt geschrokken. Ik heb nog nooit iemand gezien die bereid was om zo veel kopjes thee te zetten de volgende dag! Ze bewees ook haar echte waarde door bij het krieken van de dag aanwezig te zijn op de dag van de staking. Vandaag werkt ze nog steeds voor ons in een managementfunctie”.


Hoewel je je nieuwe team nog niet door en door kent (en je dat ook heus wel vergeven wordt), is het dus goed om op je eerste werkdag op je gedrag te letten. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken.

Dont’s: vermijd desinteresse

Behalve klagen zijn er een aantal andere no-no’s waar je liever van wegblijft op je eerste werkdag:

 • Te gereserveerd zijn, of omgekeerd: overdreven enthousiast
 • Zitten niksen als je klaar bent met je taak
 • Vragen hoe laat je ’s avonds naar huis mag gaanVerlofaanvragen uitzetten
 • Persoonlijke telefoontjes plegen die niet dringend zijn
 • Je bemoeien of partij kiezen in persoonlijke relaties in het kantoor

Je weet nog te weinig over hoe je nieuwe kantoor functioneert: wie zijn je potentiële vrienden, wie zijn je vijanden, wat is gebruikelijk als het om verlof gaat, wat is de voorgeschiedenis van bepaalde projecten?

TOON JE ENTHOUSIASME, LEERGIERIGHEID EN INTERESSE IN DE ORGANISATIE. JE BENT BLIJ OM ER TE ZIJN

Initiatief nemen is een goede eigenschap, maar zorg dat je het tactvol aanpakt.

Do’s: simpel maar effectief

Ongeacht team, sector en functie scoor je bij elke organisatie punten met deze tips:

 • Zorg dat je vroeg aanwezig bent
 • Toon je enthousiasme
 • Laat zien dat je je verdiept hebt in de organisatie
 • Stel veel vragen en vraag door
 • Maak notities
 • Organiseer je nieuwe werkplek
 • Kleed je mooi en zakelijk

Niet alleen kom je op deze manier professioneel over, je zult ook merken dat het je vertrouwen een boost geeft en dat je makkelijker contact kunt leggen met je nieuwe collega’s.

En na de eerste werkdag?

Iets wat veel nieuwe werknemers vergeten in hun drang om indruk te maken, is de rol die hun manager vervult. Ook managers staan onder druk om een goede indruk op jou te maken, zodat jij snel en soepel ingewerkt kan worden.

GEEF JE MANAGER DE RUIMTE OM JOU TE BEGELEIDEN, DAT IS IN JULLIE  BEIDER VOORDEEL

Hij of zij kan jou als werknemer mentoren en begeleiden in je nieuwe baan, je uitleggen wat de verwachtingen zijn, verborgen agenda’s en onderlinge verhoudingen aankaarten. Erken dus dat je manager even hard werkt als jij aan jullie arbeidsrelatie.

Met je team bouw je een band op door met ideeën en suggesties te komen, je tactvol op te stellen en door sociale activiteiten buiten kantoor te stimuleren.

Verder bouwen aan je carrière

Je eerste werkdag goed doorstaan? Bekijk nog meer tips om je thuis te voelen binnen je nieuwe team. 

Hoe overtuigend ben jij tijdens gesprekken? Bekijk 4 tips om je overtuigingskracht te verhogen.

block carriere advies nieuwe baan

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.