Stappenplan perfecte cv

Een makkelijk stappenplan voor het schrijven van het perfecte cv

Hoe maak je een cv? Veel werkzoekenden weten gewoonweg niet waar ze moeten beginnen, al helemaal niet wanneer ze dit een lange tijd niet meer hebben gedaan. Via dit artikel begeleiden wij je om jouw cv zo goed mogelijk op te stellen. Ook kan je bij ons een gratis cv format downloaden.

Cv maken | Hays-response.nl

Allereerst dient er veel aandacht te worden besteed aan alle onderdelen van het cv, dus de algehele presentatie, de layout, de grammatica, de spelling en het allerbelangrijkst: de inhoud! Toch geldt: wanneer de inhoud van topkwaliteit is, maar de ‘verpakking’ niet, zullen de meeste werkgevers niet in staat zijn om deze goed tot zich te nemen.

Een andere veel voorkomende fout is dat het cv niet geschreven is op basis van de vacature of te algemeen is. Het is voor recruiters niet moeilijk om te vertellen welke cv’s wel of niet zijn opgesteld op basis van de vacature. Het niet personaliseren van het cv toont aan dat je als sollicitant niet enthousiast genoeg bent over de job in kwestie en dat je geen half uur wilt besteden aan het onderzoeken van de rol: geen goede binnenkomer! Tip: onderscheidt jezelf door je creativiteit!

‘Wanneer de inhoud van topkwaliteit is, maar de ‘verpakking’ niet, zullen de meeste werkgevers niet in staat zijn om deze goed tot zich te nemen’

Dus, om ervoor te zorgen dat jij jezelf op de juiste en meest effectieve manier profileert, hieronder een guideline voor het opstellen van een cv.

Presentatie en Layout

Je cv dient er ‘clean’ en goed gestructureerd uit te zien, met genoeg witruimte om de leesbaarheid ten goede te komen. Gebruik een simpel lettertype, zoals Arial met de grootte van 10 of 12 en voorkom overmatig gebruik van Italic en Underline. Bullet points zijn zeer nuttig, omdat ze het mogelijk maken om jouw meest waardevolle eigenschappen te highlighten en het cv er netjes en gestructureerd uit te laten zien. Probeer je zinnen niet te beginnen met ‘ik’, maar met voltooid deelwoorden zoals ‘Gewerkt voor’ en ‘Ontwikkeld voor’.

‘De beste vacatures ontvangen de meeste sollicitaties en een spelfout kan al meteen het einde betekenen’

Spelling en het gebruik van leestekens moet perfect zijn, dus nadat je je eigen cv hierop hebt gecheckt, laat een kennis het nog eens doorlezen om er zeker van te zijn dat jouw cv foutloos is! De beste vacatures ontvangen de meeste sollicitaties en een spelfout kan al meteen het einde betekenen.

Basis cv-structuur

1. Naam, adres en contactgegevens
 Zorg ervoor dat je de meest recente contactgegevens op het cv zet en dat je jouw meest gebruikte e-mailadres noemt. Je wilt jouw toekomstige werkgever niet teleurstellen door niet (op tijd) te reageren op een uitnodiging voor een gesprek.

2. Persoonlijke samenvatting
 Een persoonlijke samenvatting is optioneel, maar een goede mogelijkheid om een aantal kernpunten van jezelf te onderstrepen. In de samenvatting kan je jouw verwachtingen en doelstellingen voor jouw nieuwe baan opnemen. Daarnaast is het waardevol om erin op te nemen welke waarde jij denkt te kunnen hebben voor de werkgever. In marketingtermen is dit jouw USP, oftewel jouw Unique Selling Point.

3. Skills-samenvatting
 De lezer van jouw cv heeft wellicht niet meer dan een paar seconden om deze te scannen, waardoor een skills-samenvatting die duidelijk aangeeft wat jouw sterke punten zijn, kan leiden tot meer focus en een hogere motivatie om je cv verder te lezen. Maak een korte lijst met jouw meest relevante skills en probeer dezelfde termen als in de vacaturetekst te gebruiken.

4. Gerelateerde ervaring
 In dit stuk dien je al jouw relevante ervaring op te nemen, zowel betaald als onbetaald. Zet jouw meest recente ervaring bovenaan en werk zo verder naar beneden tot jouw ‘eerste’ werkervaring. Zorg ervoor dat er geen ‘gaten’ in dit stuk zitten, dus ook wanneer je een tussenjaar hebt genomen, benoem dit dan ook zodat je laat zien dat je niet werkloos thuis hebt gezeten. Probeer ook bij dit soort ervaringen te benoemen wat de positieve skills zijn die je hebt opgedaan.

5. Bijzondere verrichtingen
 Je toekomstige werkgever zal geïnteresseerd zijn in de moment waarop jij boven jezelf bent uitgestegen tijdens jouw vorige werkervaring(en). Wanneer je dus bijvoorbeeld ‘Werknemer van de maand’ bent geweest voor drie maanden op rij, benoem het! Al jouw bijzondere verrichtingen dien je te kwantificeren, wanneer je bijvoorbeeld jouw targets ruim hebt behaald, geef aan in hoeverre je deze hebt overtroffen.

6. Educatie en training
 Neem in dit stuk al jouw diploma’s en certificaten op. Wanneer je een Master-diploma hebt behaald, is niemand geïnteresseerd in de cijfers die je op je middelbare school hebt gehaald, mits deze er echt toe doen. Benoem in dit stuk ook de aan de job gerelateerde trainingen die je hebt gevolgd.

7. Interesses
 Ook dit is optioneel, en wanneer je ervoor kiest om deze op te nemen, zorg ervoor dat dit kort en krachtig wordt neergezet. Zorg ervoor dat je geen dingen noemt die in het verkeerde keelgat kunnen schieten, zoals politieke voorkeuren. Probeer waar mogelijk de ruimte te gebruiken om te laten zien hoe jouw persoonlijkheid past bij de organisatie waarbij je solliciteert.

8. Referenties
 Referenties zijn niet vaak opgenomen in cv’s. Normaal gesproken is het voldoende om aan te geven dat deze beschikbaar zijn op aanvraag. De werkgever zal vervolgens zelf aangeven of deze hiervan gebruik wilt maken of niet. 

Succes!

Hopelijk heb je iets aan de bovenstaande informatie en zal deze je helpen om een betere respons te krijgen op jouw sollicitaties. Een cv opstellen is echt geen moeilijke zaak,  wanneer je de ‘basics’ toepast zal je de kans op succes aanzienlijk verhogen! Onthoud om alles gestructureerd, relevant en interessant te houden. Succes!

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.