Werken in het buitenland

Werken in het buitenland?

Wil je de stap zetten naar een internationale carrière? Dan is het belangrijk om te weten dat het cv niet in elk land hetzelfde is opgebouwd. Waar moet je aan denken bij het opstellen van een cv zodra je in het buitenland wilt gaan werken? Bekijk hieronder de tips van onze experts.

cv werken in het buitenland - internationaal cv | Hays-response.nl

Is de indeling van het cv in elk land hetzelfde?

De indeling en format van het cv verschillen van land tot land. Een cv is één van de eerste zaken die een werkgever van jou ziet. Daarom is het belangrijk dat het cv zo wordt ingericht zoals in het desbetreffende land gewenst is. Het cv toepassen aan internationale maatstaven is niet moeilijk, maar je moet er wel aandacht aan schenken.

Wat blijft hetzelfde bij een internationaal cv?

Het doel van een cv is om in één oogopslag aan de lezer te laten zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor een job. Bovenaan het cv staat basisinformatie die in elk land precies hetzelfde is.

  • Naam en contactgegevens
  • Kwalificaties en vaardigheden
  • Werkervaring

Als je solliciteert naar een internationale baan adviseren wij om de volgende punten ook op te nemen in het cv:

  • Situatie omtrent werkvergunningen
  • Laat het cv nalezen door een native speaker indien de taal anders is dan de eigen moedertaal

Waarin verschilt een cv van land tot land?

Is het cv of resume?

Sommige landen gebruiken resume en cv door elkaar. Echter, in Noord-Amerika is een cv een uitgebreid document wat geschreven is door een onderzoeker, een hoogleraar. De term cv gebruikt je in dit gedeelte van de wereld dus alleen wanneer je solliciteert naar een functie in de wetenschap en onderzoek.

Lengte

De lengte van het cv hangt af van de eisen in een land. In het Verenigd Koninkrijk is het norm dat een cv uit 1 à 2 A4’tjes bestaat. Dit geldt voor Nederland ook. In Noord-Amerika is het cv (de resume) vaak een 1-pagina document terwijl in Griekenland cv’s vaak wel tot vijf pagina’s (A4) lang zijn. In Rusland bevat een cv vaak een grote hoeveelheid informatie en een gedetailleerde beschrijving van de werkervaring. Als je doel is om het cv tot 2 pagina’s te beperken, raak dan niet in de verleiding om het lettertype te verkleinen. Gebruik alleen die content die relevant is voor de functie en de werkgever. Zorg dat er veel witregels zijn en dat de belangrijkste punten of kwalificaties duidelijk naar voren komen.

Foto

Wanneer je solliciteert naar functies in het Verenigd Koninkrijk of in Noord-Amerika hoef je geen foto in het cv toe te voegen. Dit is omdat werkgevers er alles aan doen om niet in strijd te komen met de discriminatiewet. Echter, in Duitsland, Frankrijk en veel Aziatische landen, verwacht men dat er een pasfoto aan het cv wordt toegevoegd. Als je een foto toevoegt, zorg er dan voor dat het een professionele en zakelijke foto is.

Persoonlijke gegevens

In Azië in het bijzonder is het normaal voor werkgevers dat er persoonlijke gegevens in het cv vermeld staan zoals religie, gezondheid, gender, ras, leeftijd en burgerlijke staat. Dit is in de meeste landen in Europa en Noord-Amerika niet nodig.

Informatie over opleiding

Waar je ook gaat solliciteren, één punt is altijd belangrijk; zorg ervoor dat je opleidingen duidelijk vermeld staan en dat het helder is welke diploma’s je hebt behaald. Voor een functie in China bijvoorbeeld, ligt de nadruk op de afgeronde opleidingen en de behaalde diploma’s en niet de werkervaring. Elk land kent haar eigen kwalificaties en bevoegdheden. Zorg ervoor dat bij het gedeelte van opleidingen en behaalde diploma’s op het cv, je de bijbehorende termen uit het land gebruikt waar je solliciteert. In sommige landen is het gebruikelijk om kopieën van cijferlijsten en diploma’s of certificaten mee te sturen. In veel landen wordt geacht in het cv te noteren of je in het bezit bent van een werkvisum of niet.

Hobby’s

Hobby’s en vrijwilligerswerk zijn ook een kans om te laten zien dat je de geschikte kandidaat bent voor een baan. Misschien maak je deel uit van een beroepsvereniging of ben je in je vrije tijd vrijwilliger bij een vereniging of sportclub? Je kunt ook hobby’s hebben die relevant zijn voor de baan en die laten zien dat je affiniteit hebt met de functie of de branche. Vermeld hobby’s die de interesse in een land laten zien, zoals het maken van sushi als je solliciteert naar een functie in Japan of surfen als je graag in Australië wilt werken. 
 Het toevoegen van irrelevante hobby’s ten opzichte van de functie of het land waar je solliciteert zijn uit den boze, zoals vissen of lezen. In sommige landen, bijvoorbeeld Duitsland, is het de norm om helemaal geen hobby’s of vrijwilligerswerk te vermelden. Als je besluit om hobby’s en vrijwilligerswerk te vermelden, houd het dan kort.

Tone of voice

De tone of voice waarin je het cv schrijft verschilt per land. In Noord-Amerika wil de werkgever graag een duidelijke omschrijving van je ambities, sterke punten, behaalde resultaten en hoe je deze resultaten behaald heb. Hierbij hoeft je je niet in te houden. In het Verenigd Koninkrijk is het cv meer een marketingtool waarmee je jezelf als het ware verkoopt aan de werkgever. Een groot contrast met de UK en Noord-Amerika is Azië, hier is het de norm om bescheiden te zijn en waar opscheppen niet wordt gewaardeerd.

Format

Het format, de indeling van het cv is ook een belangrijk punt dat per land verschilt. Zo kunt je het cv indelen op chronologische en omgekeerde chronologische wijze. De meeste landen hebben een duidelijke voorkeur voor één van de twee. Mocht er geen duidelijke voorkeur zijn, gebruik dan altijd de omgekeerde chronologische volgorde. Let er ook op dat het formaat papier per land verschilt. In Noord-Amerika is de standaard bijvoorbeeld 5,5 x 11 inches en de Europese standaard voor A4 is 210x297 mm. Wanneer je het cv mailt zorg er dan voor dat je het formaat aanpast via pagina-indeling. 

Taal

Wanneer je solliciteert op een functie bij een multinational verwacht men dat je de taal spreekt uit het land waar je solliciteert en de taal die gebruikt wordt in het werk (de business language). De meest voorkomende taal bij organisaties is het Engels. Het is aanbevolen om het cv in beide talen op te stellen en om het sollicitatiegesprek ook in beide talen voor te bereiden.

Versturen van het cv

Microsoft Word is een wereldwijd gebruikt programma. Het is dan ook aan te bevelen om het cv als Word document toe te voegen aan een email. In sommige landen, zoals Duitsland, ontvangen werkgevers graag een papieren versie van het cv. Maar in veruit de meeste gevallen is een online versie prima.

Tip: update je online profiel

Gebruik je LinkedIn-profiel om je online vindbaar te maken voor werkgevers en recruiters. Zie je LinkedIn-profiel als een online cv, dus zorg voor een compleet en up-to-date profiel.

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.