Aantrekken tijdelijk personeel

Aantrekken van tijdelijk personeel

U heeft het besluit genomen om tijdelijk personeel aan te nemen, maar nu komt het lastige gedeelte – het vinden van de juiste kandidaat. Wij geven u advies in het aantrekken van tijdelijk personeel en hoe dit kan verschillen van uw standaard procedure voor het vinden van vast personeel.

Aantrekken van tijdelijk personeel | Hays-response.nl

Benoem de belangrijkste voordelen voor de kandidaat

Denk na over hoe u de positieve aspecten van tijdelijk werk aan potentiële kandidaten kunt belichten. U kunt ze bijvoorbeeld vertellen:

Word een expert

Door te werken als contractor ontwikkelt u continu uw expertise en vergroot u uw vaardigheden waardoor u uiteindelijk steeds waardevoller wordt. U zult ook uw netwerk vergroten met invloedrijke contacten uit de business. Aan welk project wilt u vandaag werken? De beslissing is aan u.

Vind uw ideale positie op permanente basis

Werken op tijdelijke basis brengt u in de gelegenheid om binnen verschillende organisaties te werken, wat u meer duidelijkheid kan bieden in wat u graag van een werkgever verlangt. Veel van de tijdelijke rollen worden uiteindelijk permanent ingevuld – dus mocht u in een tijdelijke rol zitten binnen uw ideale organisatie, dan zou u wel eens geluk kunnen hebben.

Flexibiliteit

Tijdelijke contracten maken de balans tussen werk en privé gemakkelijker aangezien u meer vrijheid heeft om te kunnen bepalen waar en wanneer u werkt, of eventueel een 
break neemt.

Hoe promoot u een tijdelijke rol in uw organisatie aan een kandidaat?

In Europa verschilt de status van een contractor per gebied.

In landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland is de keuze voor tijdelijk werk geïntegreerd in hun leefstijl; men hecht waarde aan de flexibiliteit die het geeft op het gebied van werk en privé, de mogelijkheid om ervaring op te doen, vaardigheden te ontwikkelen en contact te maken met interessante personen uit de business. In Zuid-, Midden- en Oost-Europa wordt contracting door kandidaten gezien als de perfecte tussentijdse oplossing totdat een permanente rol weer op hun pad komt.

Benoem de voordelen van een tijdelijke functie

Bevindt u zich in een markt waar de white-collar temp meer gevestigd is, dan is het belangrijk de interessante uitdagingen voor de kandidaat te benadrukken en de mogelijkheden te bespreken die binnen de organisatie geboden worden om bepaalde vaardigheden en competenties te ontwikkelen. Daar komt nog bij dat de belastingstatus van contractors hen in staat stelt om netto meer te verdienen dan de vaste medewerker, iets wat zeker de moeite waard is om te vermelden!

Wordt de tijdelijke rol mogelijk een permanente?

Zodra u weet dat uw kandidaten op zoek zijn naar een permanente functie, is het belangrijk te vermelden of er de mogelijkheid bestaat dat de huidige functie in de toekomst naar een permanente variant wijzigt. Mocht dit niet het geval zijn, benadruk dan hoe de tijdelijke functie van waarde kan zijn in een volgende rol. Welke vaardigheden en ervaringen zullen de kandidaten opdoen?

Leg uit waarom de functie tijdelijk is

Maak ook duidelijk waarom de huidige functie op tijdelijke basis is, waarom het project een duidelijk start en einddatum heeft. In sommige gebieden zijn kandidaten blij met een contract voor drie maanden die wellicht verlengd kan worden, maar in Oost-Europa willen kandidaten juist een duidelijk tijdsschema en contracten van langere duur.

Onlangs hadden wij een kandidaat die de mogelijkheid kreeg om de rol permanent te vervullen afwees, aangezien diegene de voorkeur gaf aan tijdelijke opdrachten – dit kan het startsein zijn van een marktontwikkeling!

Een goede vacaturetekst is belangrijk

Daarnaast is het belangrijk de vacature gelijk op te maken als voor een vaste rol: duidelijke functietitel, aantrekkelijke bedrijfsintroductie en inspirerende functieomschrijving.

Dient een aangenomen contractor anders behandeld te worden?

Het antwoord hierop is: nee. 
Onder de Europese wet is deze handelwijze illegaal. De richtlijnen binnen de EU houden zich vast aan het principe van non-discriminatie met betrekking tot arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid tussen contractors en vaste medewerkers binnen dezelfde organisatie.

Contractors zijn onderdeel van uw team

De algemene wet- en regelgeving dient gehoorzaamd te worden. Toch wordt er soms meer van ons verwacht om succesvol contractors te kunnen vinden en te behouden door bijvoorbeeld trainingen te geven aan de contractors binnen uw organisatie. Ook al weet u dat deze contractors uw organisatie op een gegeven moment zullen verlaten – deze investering zal ervoor zorgen dat de contractor efficiënter gaat werken en waardevoller voor u kan zijn. Een korte, praktische training die direct resultaat zal opleveren is daarom logischer dan een kostbare opleiding.

Geef bovendien de contractors het gevoel dat zij onderdeel zijn van het team en niet verschillen van de vaste medewerkers. Dit is een vaak gehoorde opmerking die wij ontvangen van onze contractors zodra zij een project hebben afgerond – zij voelen zich vaak geïsoleerd. Ook dit heeft natuurlijk invloed op hun prestaties, zowel bewust als onbewust. We zijn hoe dan ook sociale wezens.

Zoals eerder vermeld, het verschil ligt voornamelijk in de open en duidelijke communicatie naar een contractor toe betreffende het wel of niet verlengen van een contract of het omzetten van een tijdelijke rol naar een permanente variant. Dit zal de kandidaat de mogelijkheid bieden naar nieuwe rollen te zoeken zodra het contract eindigt.

Overweeg dit advies wanneer u op zoek bent naar uw volgende tijdelijke medewerker. Wees relevant en interessant voor kandidaten, promoot de rol op de juiste manier en behandel de contractor goed zodat beide partijen zullen genieten van een positieve samenwerking.

Recruiting now response

Via onderstaande button kunt u vrijblijvend uw vacature bij ons aanmelden.

Ik heb een vacature

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

block ik heb een vacacture

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen.

SFMC Contact formulier response

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of opmerking? Wij nemen graag contact met u op.

  • Met het invullen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid welke uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.