6 tips voor een succesvolle stageperiode

6 tips voor een succesvolle stageperiode

Om jouw studie succesvol af te kunnen ronden dien je vaak een stageperiode te voldoen. Het vinden van een geschikt bedrijf is van ongekend belang, maar je bent er dan nog niet! Hoe maak je van je stageperiode een succes?

Succesvolle stage | Hays-response.nl

Eenmaal ‘binnen’ kun je met deze tips een hoop kennis meenemen die je in de toekomst in kunt zetten om van jouw professionele carrière een succes te maken. Misschien houd je na je stageperiode er zelfs een mooie baan aan over. 

Zelf heb ik tijdens mijn stageperiode bij Hays de onderstaande zes tips in de praktijk gebracht.

1. Wees proactief en ga op onderzoek uit

Het is belangrijk dat jij je tijdens je stageperiode proactief opstelt om de organisatie ervan te overtuigen dat jij tot meer in staat bent dan alleen ‘stageklusjes’. Het is overigens sowieso nooit goed wanneer je alleen wordt ingezet om te notuleren en administratieve taken op te knappen. Van een stukje verantwoordelijkheid wordt niemand slechter en een stageperiode is de perfecte manier om daarmee in aanraking te komen.

Ga op onderzoek uit om erachter te komen welke zaken jij het meest interessant vindt en geef dit aan bij de bedrijfsbegeleider. Dit toont initiatief en zorgt er misschien wel voor dat je je hierin mag specialiseren!

2. Vergeet je stageopdracht niet

Natuurlijk wil jij van je stageperiode een succes maken en ervoor zorgen dat de werkgever een geweldige indruk van je heeft, maar als jij aan het einde van de periode je schoolactiviteiten niet af hebt, kan een organisatie je ook niet volledig aannemen. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd neemt voor de verplichte opdrachten van school en zorg er daarnaast voor dat de opdrachten ook van waarde kunnen zijn voor de organisatie. Een marktonderzoek of –analyse kan bijvoorbeeld zeer waardevolle informatie voor de organisatie bevatten en zo sla je twee vliegen in een klap!

3. Maak connecties

Het is zeer waardevol om een professioneel LinkedIn-profiel te hebben, maar nog belangrijker is het om deze goed in te zetten. Tijdens je stageperiode kom je in aanraking met mensen in jouw vakgebied. Het is dus van belang om connecties met deze personen te maken zodat je ze ten eerste beter leert kennen. Ten tweede kunnen deze personen zeer belangrijk zijn wanneer je referenties of aanbevelingen wilt ontvangen. Mocht het stagebedrijf je geen plek kunnen aanbieden is het alsnog waardevol om je ‘oude’ collega’s in je LinkedIn-netwerk te hebben om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de organisatie of de markt.

4. Geef eventuele problemen tijdig aan

Blijf je ervan bewust dat je in eerste instantie stage loopt om zelf te leren. Wanneer jij het gevoel hebt dat je niet op je plek zit, niet serieus wordt genomen of je opdrachten niet goed kan uitvoeren: trek aan de bel! Geef deze problemen tijdig aan bij je begeleider vanuit school, maar ook aan de bedrijfsbegeleider. Voor beide partijen is het beter om dit soort issues aan het licht te krijgen zodat deze op tijd opgelost kunnen worden.

5. Toon interesse in je collega’s

Om van jouw stageperiode een succes te maken is het van belang dat je jezelf in de eerste weken aan iedereen voorstelt en een goede indruk maakt. Toon hierbij interesse in je collega's. Dit maakt het in de toekomst makkelijker om samen te werken.  Ook tijdens het maken van je schoolopdrachten en bij het vinden van informatie is het waardevol om je collega’s goed te kennen!

6. Wees niet bang om fouten te maken

Een stageperiode is een periode waarin je als student zijnde de theorie in de praktijk brengt. Omdat het misschien wel jouw eerste ervaring in het vakgebied is, is het niet vreemd dat je fouten maakt. Van deze fouten moet je leren en je wees daarom niet bang om deze toe te geven. Streven naar perfectie is natuurlijk geen slechte eigenschap maar laat dit je niet beperken!

Maak van jouw stageperiode een succes en probeer zo veel mogelijk te leren!

Over een aantal maanden is ook Hays weer op zoek naar nieuwe stagiairs. Lijkt het je leuk om de bovenstaande tips in de praktijk te brengen en te werken in een internationale recruitmentorganisatie? Maak dan je interesse bij ons kenbaar.

Ben je op zoek naar nog meer carrière advies? Op onze Carrière Advies-pagina hebben wij meer artikelen om van jouw professionele carrière een succes te maken!

Succes!

block volg ons op social response

Volg ons op social media

Volg ons op LinkedIn | Hays-response.nl

Volg ons op Facebook | Hays-response.nl

Volg ons op Twitter | Hays-response.nl

Volg ons op Instagram | Hays-response.nl

Volg ons op Youtube | Hays-response.nl

Block ik zoek een baan

Ik zoek een baan

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan veranderen.